You are currently viewing Skintų gėlių priežiūra: ką daryti, kad gėlės žydėtų ir džiugintų ilgiau?
gėlės, skintos gėlės, kaip prižiūrėti skintas gėles, gėlės vilniuje, geles vilniuje, geles i namus, gėlės į namus, geles ozas, geles panorama, skintos geles, gimtadienio geles
„Happy Flowers“ įkūrėja Šviesa Vinkšnelė.

Vasara – ypatingų švenčių, sukakčių metas. Šiltuoju sezonu turbūt kiekvieno namuose skintos gėlės kuria jaukumą ir grožį. Tačiau šis sezonas išsiskiria kaitria saule bei aukšta temperatūra, kuria be galo mėgaujamės mes, gėlių gavėjai, o štai gėlėms tokios sąlygos gali tapti tikru iššūkiu. Ką daryti, kad gėlės vazoje žydėtų bent savaitę ir ilgiau?

Šviesa Vinkšnelė, „Happy Flowers“ įkūrėja ir floristė, visų pirmiausia pataria gėles merkti į šaltą vandenį bei jį keisti kasdien. „Tokiu būdu vandenyje nepradės veistis įvairios bakterijos, užteršiančios vandenį ir gėlės kotelio poras, taip trumpinančios žydėjimo trukmę“. Švara, šaltis – tai, kas padės gėlei išlikti tvirtai ir gyvybingai. „Ne mažiau svarbu ir parinkti tinkamą vazą – dažnu atveju ji turėtų būti ¾ gėlės stiebo aukščio“.

Bene svarbiausias dalykas, kurį pabrėžia floristė – parinkti tinkamą vandens kiekį vazoje. „Skirtingoms gėlių rūšims reikalingas skirtingas vandens kiekis. Bendriausia taisyklė yra tokia: kuo minkštesnis kotelis, tuo mažiau vandens gėlei reikia. Ir atvirkščiai – kuo kietesnis, net sumedėjęs kotelis – tuo daugiau vandens reikėtų pilti į vazą“. Šviesos teigimu, daugiausiai vandens reikia pilti į vazas, kuriose merksime rožes, hortenzijas. Pusė vazos reikėtų pripildyti gubojoms, ramunėms, lelijoms. Na, o vos keliais centimetrais vandens džiaugsis tulpės, kalijos, gerberos, vėdrynai.

Ko dar nederėtų pamiršti siekiant kuo ilgiau išlaikyti skintas gėles? „Svarbu paminėti, kad keičiant vandenį būtina atnaujinti gėlės kotelio pjūvį. Atnaujinus pjūvį, atsiveria gėlės kotelyje esančios poros, per kurias vanduo patenka į žiedus bei lapus. Tad gėlėms, kurioms reikia daug vandens – reikėtų daryti didesnį (įstrižą) pjūvį, o toms, kurioms reikia nedaug vandens – tiesų. Pjūvį atnaujinkite gavus ar nusipirkus gėles, prieš merkiant į vazą bei kaskart keičiant vandenį“ – pataria „Happy Flowers“ įkūrėja Šviesa.

Karštis – didžiausias gėlių priešas

gėlės, skintos gėlės, kaip prižiūrėti skintas gėles, gėlės vilniuje, geles vilniuje, geles i namus, gėlės į namus, geles ozas, geles panorama, skintos geles, gimtadienio geles
„Happy Flowers“ nuotr.

Taip pat floristė pataria, kaip tvarkytis su gėlėmis per karščius: „Kai karšta, skintas gėles bei puokštes laikykite pavėsyje, kad jokiu būdu jų nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Taip pat vėdinkite namus, įleiskite gryno oro. Vazą laikykite vėsiausioje namų patalpoje – kuo vėsiau, tuo gėlėms geriau“.

Skintų gėlių priežiūra – daug rūpesčio bei žinių reikalaujantis darbas, teigia Šviesa: „Norisi su žmonėmis pasidalinti nors pačiais paprasčiausiais pagrindais, kurie leistų suprasti kodėl vienos gėlės jų namuose laikėsi ilgai, o kitos – su ta pačia priežiūra – itin trumpai. Juk yra daug skirtingų gėlių bei skiriasi jų patvarumas, priežiūra. Mokykimės, ieškokime informacijos ir svarbiausia – džiaukimės gėlėmis, nes kiekvienas žiedas yra priežastis nusišypsoti ir būti laimingu!”.

UŽSISAKYK PUOKŠTĘ DABAR. Spausk ČIA ir išsirink!